Kako koristiti koren konoplje u lečenju

KAKO PRIPREMITI KOREN KONOPLJE I KORISTITI GA U LEČENJU

KOREN JE DREVNI LEK, A DANAS MOŽETE ISKORISTITI NJEGOVU MEDICINSKU MOĆ U PAR KORAKA

Koren konoplje je dobar lek za sve, od upaljenih zglobova, manjih infekcija kao i za tretiratanje kožnih upala. U samom korenu postoje mali tragovi kanabinoida, ali to nije lek koji mi tražimo kada pripremamo koren za upotrebu.

MEDICINSKA JEDINJENJA U KORENU KONOPLJE

Ovi važni tarpeni: friedelin,trterpen ketoni i epifridelanol, imaju značajne koristi po zdravlje. Friedelin je antioksidant i štiti jetru, epifriedelanol ima anti-tumor dejstvo, dva druga sastojka su poznata kao ubice ćelija raka, a ujedno smanjuju upalu i oslobađaju bol.
Korišćeni su milenijumima, a pronalaze se u tekstovima još iz stare Grčke i drevnih Kineskih medicinskih spisa.

ISTORIJA KORIŠĆENJA KORENA KONOPLJE U MEDICINI

Kineska medicina već vekovima koristi svaki deo biljke u pravljenu tradicionalnih lekova. Dok listovi, stabljika i seme imaju svoju terapeutsku namenu (oslobađanje creva, posleporodjajna depresija) drevna istočna medicina je otkrila da je koren Cannabis sative vrlo efikasan tokom porođaja i lečenja blokade mokraćne bešike.
Za upotrebu, Kinezi imaju dva načina pripreme korena. Prvi metod je da se koren istuče i u avanu izgnječiti da bi se oslobodili svi sokovi koji se koriste oralno.
Drugi metod je kuvanje korena tako da se esencijalni elementi ispuste u vidu čaja procesom zvanim ukuvavanje. Ovu metodu su Grci kasnije popularizovali.

PRAVILNO ČIŠĆENJE KORENA KONOPLJE

Najbolji metod za ukuvavanje danas je pomalo i mukotrpan. Kao prvo, najbolje je koristiti sveže korenje, koje je i dalje puno nutritijenata, a to znači korišćenje korenja biljaka koje su rasle u čistoj i nezagađenoj zemlji. Kanabis je moćan čistac zemlje što je odlično za useve ali ujedno i loše za ljude koji žele da konzumiraju koren slobodan od teških metala.

Da bi ste pravilno ukuvali koren, potrebno je nežno isčupati koren iz zemlje vodeći računa da što je moguće manje korena ostane zarobljeno u zemlji. Kada je koren oslobođen, odvojite koren od stabljike oštrim nožem.Tada čišćenje počinje. Mlaka voda je sve što vam treba.
Razni deterdženti i sapuni mogu samo oštetiti koren tako da se ne preporučuje korišćenje istih. Odvojite vremena za čišenje jer je poznato da je koren izrazito težak za čišćenje.Neki moderni praktičari preporučuju korišćenje vrlo mekane četkice za zube. Ovo je kompleksan proces koji vredi jer ćete dobiti čist i bezbedan proizvod.

Kada je koren čist, osušite ga i ostavite u tamnoji hladnoj prostoriji 48 sati da se maksimalno osuši. Kada je koren suv, imate dva izbora: možete ga kuvati u vodi ili ga mlevenjem pretvoriti u prah. Obe metode su dobre, ali pravljenje praha od korena vam omogućava više načina za primenu (o tome malo kasnije).
Standardna količina za bilo koje ukuvavanje je 1 unca ( 28.3 gr) na dve šolje vode (šolja- 2 dl).
Ako posle spremanja vidite da je vaš proizvod preslab ili prejak, možete podesiti količine pri sledećem spremanju (ako ne mozete čekati ponovo dva dana da se koren isuši, povećajte količinu pri korišćenju). Kada odlučite o količinama koje će te koristiti u pripremi, stavite
na šporet na srednju jačinu i kuvajte sve dok otprilike 1/4 vode ne ispari. Kada voda ispari, procedite i servirajte. Ovaj pripravak možete čuvati do 72 sata u frižideru.

PRAVLJENJE MELEMA ZA SMIRENJE UPALA

Konopljin koren ima dugu istoriju u spravljanju melema. Da bi ste napravili svoj melem, sledite redosled: čiscenje, sušenje, osušen koren izmeljite u fini prah.
Kada dobijete prah, mozete ga mesati s bilo kojom vrstom ulja ili masti.
Mix se sastoji od 1-2 kugle praha od korena (kugla je otprilike kao manja grudva snega), 4 šolje ulja (kokosovo je odlično), 2 šolje vode, mozete dodati i pčelinji vosak da bi se melem malo učvrstio što omogućava lakše skladištenje i transport. Ceo mix stavite u spori kuvač ( slow cooker) na 12-18 sati.
Kada je proces gotov, dobijeni melem možete koristiti za tretiranje bubuljica i žuljeva.
Takođe ga možete utrljavati na slepoočnice da bi ste smanjili glavobolju, nanositi na grudi za smirenje zagusenosti, može se koristiti i kod bolova u zglobovima.

KOREN KONOPLJE KAO ČAJ

Još jedan moderan recept glasi: Pomešajte prah korena konoplje sa drugim biljkama, anisom i cimetom i takav mix kuvati u sporom kuvaču (12 sati). Proceđen čaj piti kao i svaki drugi, samo što ovaj čaj ima lekovita svojstva korena konoplje.

POSTARAJTE SE DA VAS ČAJ OD KORENA NE BUDE OTROV

Alkaloid (pyrroliden i piperiden) su sastojci u korenu i u vecim kličinama su otrovni. Mogu iritirati creva i čak oštetiti jetru. Iz tog razloga ne preporučujemo dugotrajnu terapijsku upotrebu konopljinog korena.

Svaki deo biljke konoplje nosi nutricionisticku i medicinsku dobrobit. Kada uberete svoju biljku, razmotrite upotrebu cele biljke uključujući i koren.