Konobeton – energetski efikasna i zdrava gradnja

Konobeton – energetski efikasna i zdrava gradnja

Nacionalna asocijacija konopljara Srbije je deo zajednice Evropskih udruženja za slobodu konoplje, kao i Evropske asocijacije industrija konoplje – EIHA (European Industrial Hemp Association). Poslednju deceniju je između ostalog obeležio veliki povratak industrijske konoplje (Cannabis Sativa l.) na njive i razvoj njenih derivata, pogotovo u građevinarstvu.

Nacionalna asocijacija konopljara Srbije (NAKS) je krovno udruženje relevantnih poljoprivrednika i privrednika u Srbiji koje se bavi uzgojom, predstavljanjem, razvojem i zakonskim regulativama koje se tiču konoplje. Konoplja je jedna od najranijih kultivisanih biljaka od strane čoveka i kroz istoriju se koristila za tekstil, užad, ishranu, lek, ogrev i dodatak u gradnji.

Sama stabljika koja se obrađuje sastoji se od spoljnog vlaknastog dela koji se zove kudelja i celuloznog jezgra koje se zove pozder. Srbija je u svojoj prošlosti bila centar za trgovinu kudeljom a pritom je uvek imala i odlične uslove za uzgoj ove biljke.

Članovi NAKS-a odnosno privrednici Igor Bogdanović, Slobodan Stojanović i Miloš Zorić su stručni tim koji se bavi uzgojem, preradom (trljenjem) i primenom proizvoda industrijske konoplje u građevini, izradi tekstila itd. Prvu otvorenu obuku gradnje konobetonom su održali avgusta meseca 2019. godine.