Konoplja u ishrani

Seme konoplje se smatra jednim od najvrednijih proteina na biljnoj bazi

Odmah da razjasnimo na početku, iako spadaju u porodicu iste vrste Cannabis Sativa, Industrijska konoplja i Kanabis su dve potpuno različite biljke. Industrijska konoplja za razliku od svoje rođake skoro u opšte ne sadrži tetrahidrokanabinol skraćeno THC, glavnog psihoaktivnog sastojka u kanabisu. To znači da možete da je jedete koliko god želite, a da nikada ne brinete o tome da li ćete proći testiranja na psihoaktivne supstance.

Iako su određene države počele da legalizuju kultivaciju industrijske konoplje u poslednjih nekoliko godina, semenke konoplje koje možete naći u vašoj prodavnici ili prodavnici Zdrave hrane su verovatno odrastale u Kanadi ili Kini.

Evo sve što treba da znate pre nego što se odlučite da uvrstite ova mala semena u ishranu.

Šta su to semena konoplje?

Sigurno ste već čuli za omega 3 kiseline koje možemo dobiti iz biljaka i morskih životinja. One blagotvorno deluju na rad srca, aktivnost mišića, memoriju, smanjuju loš holesterol i trigliceride, poboljšavaju vid … 

Na vrhu billjke Konoplje, obavijene cvetom rastu tvrde braon semenke.

U unutrašnjosti ovih tvrdih semena leži meko, belo ili svetlo zeleno zrnce koje je bogato esecijalnim aminokiselinama, proteinima i omega 3-masnim kiselinama. Sigurno ste već čuli za omega 3 kiseline koje možemo dobiti iz biljaka i morskih životinja. One blagotvorno deluju na rad srca, aktivnost mišića, memoriju, smanjuju loš holesterol i trigliceride, poboljšavaju vid …  Nekoliko kašika semena konoplje sadrži ozbiljnu količinu esencijalnih hranljivih sastojaka, lako ih je jesti i kuvati, a imaju i prijatan ukus, nešto kao kombinacija semena suncokreta i pinjola (borovog oraha). Zapravo ono što kupujemo u Zdravoj hrani pod nazivom “seme konoplje”  ustvari je meko unutršnje jezgro semena konoplje ili srce konoplje.

Odakle dobijamo ulje?

Mehaničkim ceđenjem semena konoplje dobijamo hladno ceđeno ulje. Ceđenjem dobijeno ulje  u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje. Ulje ima visoku nutritivnu vrednost zbog odnosa 3: 1 omega-6 do omega-3 esencijalnih masnih kiselina,  što odgovara ravnoteži koju zahteva ljudsko telo. Konzumira se kao salatno ulje hladno i ne treba ga zagrevati jer time gubi svoje nutritivne vrednosti.

Rafinisano ulje konoplje je bistro i bezbojno, sa malo ukusa ali mu nedostaju vitamini i antioksidanti. Rafinisano ulje konoplje se prvenstveno koristi u prirodnim proizvodima za negu tela. Industrijsko ulje se koristi u lubrikantima, bojama, tintama, gorivu i industriji plastike. Hemijsko ulje pronašlo je određenu upotrebu u proizvodnji sapuna, šampona i deterdženata.

Samo nešto da vas podsetimo, pod rafinisanjem se podrazumeva 6 različitih postupaka kojima su podvrgnuta sirova ulja (deguminacija, neutralizacija, izbjeljivanja, vinterizacija i dezodorizacija) odnosno odstranjivanje intenzivnih ukusa, neugodnih mirisa  i intenziteta boje. Dobijanje ulja pri većim temperaturama daje veću količinu ulja, ali manji kvalitet te je time pogodnije za industrijsku upotrebu. Dobijeno ulje na nižim temperaturama daje ulju veći kvalitet  ali manje količine. Nažalost, cilj rafinisanja ulja je produžena trajnost ulja na policama.

Šta je onda konopljin protein?

Konoplja-protein

Nusprodukt koji ostaje posle mehaničkog cedjenja, mlevenjem se pretvara u proteinski prah od konoplje ili konopljin protein.
Tehnološki postupak u kojem se ne koriste hemijski dodaci čini ovu super hranu pogodnu u ishrani za svaki uzrast naročito za osobe koje biraju zdrav način ishrane, za vegane, vegetarijance i sportiste.

Prirodni proteini iz konoplje su važni za zdravu kožu, kosu i jake nokte. Učini će vas sitim dugo nakon konzumiranja. Ova osobina naročito pogoduje profesionalnim sportistima, ali isto tako i rekreativcima.

Ljudi se sve više okreću  proteinima konoplje umesto proteina iz surutke naprimer. Glavni razlog tome je saznanje da su nuspojave koje prouzrokuje konopljin proteina puno blaže u odnosu na druge proteine u prahu. Međutim, kao i sa svim dopunama u ishrani, treba biti oprezan. Osobe s iritirajućim crijevnim sindromom takođe imaju veću verovatnoću da pate od nuspojava koje izaziva konopljin protein kao što su gasovi, nadutost ili proliv. U tom slučaju, najbolje je konzumirati ulje konoplje, a izbjegavati semenke i proteinski prah.