Pupoljci i Pčele

Pčele su jedne od najkorisnijih insekata na planeti. One oprašuju više od 85 posto svetskih cvetnica, uključujući više od dve trećine naših useva. Zbog CCD sindroma (Colony Collapse Disorder) broj košnica je u SAD-u najniži u poslednjih 50 godina. Kako industrija kanabisa nastavlja da se širi, uzgajivači i potrošači kanabisa mogu preduzeti mere za podršku ugroženim pčelinjim populacijama.

Povod je bila zakonska novina koja je u Nemačkoj stupila na snagu početkom ove godine po kojoj se i kanabis i njeni derivati – dakle i hašiš, smatra lekom kojeg se može dobiti na doktorski recept, piše Deutsche Welle. Na Međunarodnoj konferenciji o kanabisu nije bilo niti traga osobama za koje bi mogli očekivati videti sa jointom u ustima. Naravno, s tom novinom je povezano i mnoštvo problema. Nemačka vlada je već osnovala posebnu agenciju koja će nadzirati promet kanabisom kako bi on ipak ostao samo ograničen na apoteke i za medicinsku svrhu.

CCD  sindrom

Nepoznato je šta tačno uzrokuje CCD sindrom. Nažalost, pčele imaju mnogo faktora koji rade protiv njih – globalno zagrevanje menja vreme cvetanja njihovih izvora hrane; paraziti i grinje su smrtonosni neprijatelji; širenje gradskih sredina uzrokuje poražavajuće gubitke staništa. Pčele također najbolje deluju uz raznovrsnu prehranu. Bademi predstavljaju, na primer, najveći izvoz u Kaliforniji i moraju ih oploditi pčele. Međutim, sadnja velikih količina pojedinačnih useva gomila pčele na jednom izvoru hrane, ili ih prisiljava da putuju na daleke udaljenosti da bi pronašli drugu hranu.

Šta se može učiniti da bi se pčele spasile?

Dakle šta može učiniti kanabis da spasi pčele? Ono što je najvažnije, kupujte organski i kupujte lokalno. Studija iz 2014. godine koju je sproveo Harvardov Bilten insektologije ukazuje na neonikotinoide kao direktan uzrok CCD sindroma. Neonikotinoidi su najčešće korišćeni insekticidi na svetu. Harvardova studija otkrila je da kada je košnica bila izložena neonikotinoidnom otrovu, većina pčela je umrla, prestala da se razmnožava ili je napustila svoju košnicu.
Obzirom da je većina kanabisa testirana u laboratorijama, potrošači mogu istražiti i obaviti „bee friendly“ nabavku od farmi koje gaje kanabis bez pesticida. Znajući odakle dolazi kanabis, potrošači mogu podržati kompanije sa praksom održivog organskog uzgoja. Ovo je naročito važno za uživaoce pušenja koncentrata: ako su prisutni pesticidi, nivoi pesticida su također koncentrisani.
Drugi način podrške je da se stvori stanište. Saditi cvetove koji cvetaju u različitim godišnjim dobima tokom cele godine. Stvoriti izvorni vrt koji podržava različite vrste pčela koje se bore da nađu hranu među uvoznim biljkama i travom. Pripremiti vodu (i prostor za sletanje) žednim pčelama. Postaviti kutiju za solitarne pčele. Ili postati pčelar i brinuti se za košnicu pčela.
Elen Markam, osnivač kompanije „HoneyBeeBuzzed“, godinama je gajila kanabis i pčele. Počela je da gaji pčele u Portlandu u Oregonu, gde su se pčele razvijale u njenom susedstvu punom cveća i voćaka. Kad se preselila u oblast Humbolt, spakovala je svoje košnice sa sobom. Ali u ruralnoj zemlji Redwood Nacionalnog Parka, njene pčele su mnogo teže pronalazile hranu. Elenine pčele se hrane lokalnim borovnicama i koriste lokvanje na njenom ribnjaku kao mesto sletanja za pristup slatkoj vodi. Tokom suše, kad je hrane bila oskudno, Elen je ostavila svoj med u košnici da bi hranila pčele, a umesto toga nabavila „HoneyBeeBuzzed“ sastojke od drugih lokalnih pčelara.
Ellen kaže da je inspirisana komplementarnim odnosom meda i kanabisa kao lekovite superhrane. Med ima širok raspon upotrebe, kako interno tako i eksterno. Ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, smiruje grlobolju, leči manje opekotine, pojačava imunološki sistem, a lokalni med se čak može koristiti za ublažavanje alergija. Pčele rade mnogo za HoneyBeeBuzzed, praveći osnovne sastojke poput meda, pčelinjeg voska i propolisa koji se zatim koriste u lekovitim melemima, kupkama i naravno, medu.
Ako se pčelarstvo čini previše teškim, podržite organizacije koje podržavaju pčele. Omiljeni „HoneyBeeBuzzed“-ov je program očuvanja oprašivača kompanije „Xerces Society“ , organizacije koja štiti oprašivače širom zemlje. Lokalno, Kalifornija je dom „UC Dejvis Hari H. Leidlou Jr. Istraživačkog centra za medonosne pčele“, jedne od najvećih i najobuhvatnijih laboratorija za pčele u zemlji. Bez pčela, možda bi još uvek imali kanabis, ali mnogo toga drugoga bi nedostajalo.