TERPINEOL: Terpen koji se bori protiv raka

  • Terpen Terpineol nalazimo ne samo u biljci Kanabisa već u više od 150 biljnih vrsta. Uz Limonen, Mircen i Linalol, Terpineol je veliki možda i „primarni“ terpentin iz biljke Kanabisa.

Miris Jorgovana

Iako se prirodno javlja, Terpineol se često sintetizuje za potrebe kozmetičke i prehrambene industrije. Može se čak proizvesti od više dostupnog terpena Alfa-Pinen. Kao što mu ime kaže, Pinen ima prepoznatljiv miris borovine i bliski je rodjak Terpineolu. Primarna funkcija terpena, koji se ponekada nazivaju „mirisnim eteričnim uljima“, je stvaranje mirisa. Iz evolucione perspektive, ofanzivan miris i ukus terpenima bogate Kanabisove smole služi da odbije životinje i insekte koji bi se inače hranili dragocenim cvetom Kanabisa. Terpineol stvara cvetni miris, često podseća na: jorgovan, karankilić, citrus ili čak cvetove jabuke. On takodje može da podseća i na miris eukaliptusovog soka. Iz perspektive ukusa, Terpineol ima ukus mente i anisa. Aromu Terpineola je često teško otkriti u Kanabisu zbog činjenice da se obično nalazi sa velikim količinama Pinena. Ovo uzrokuje miris borovine koji prikriva miris jorgovana koji Terpineol proizvodi.

Medicinski Apekti

Uprkos svojoj glavnoj ulozi kao nosioci mirisa, pronadjeno je da terpeni poseduju mnoštvo medicinskih aspekata. Ovo uključuje sve od borbe protiv raka preko upala, artritisa sve do lečenja depresije. Terpineol je dokazano blagi sedativ, uz CBN kanabinoid terpen često dovodi do „couchlock“ efekta ili poznatije kao „ zabadanje“ koje se dešava kod konzumiranja pojedinih sojeva Kanabisa posebno indike. Pored toga, Terpineol deluje kao antioksidans, antiinflamatorno, antibiotik pa može da se koristi i za lečenje malarije. Terpineol takodje ihibira akne i bubuljice na koži. Najinpresivnija karakteristika Terpineola je medjutim njegova sposobnost u borbi protiv raka tako što ubija stanice tumora. Nekoliko studija je otkrilo snagu ovog molekula u ubijanju raka koji se često nalazi u različitim sojevima Kanabisa, uključujući: Girl Scout Cookies, Jack Herer i OG Kush.

Studije

  • August, 2000. Studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research je pokazala da je Terpineol snaćan antioksidans. Zaključno, Karl-Franzens sa Instituta za Farmakognoziju na Univerzitetu u Gracu(Austrija).
    Istraživačka Studija sprovedena u junu 2010-te godine I objavljena u časopisu  Anticancer Research je pokazalo da  Terpineol može biti anti-kancer agens. Ovo istraživanje je otkrilo da Terpineol može biti posebno korisno za pacijente sa malim ćelijama karcinoma pluća.
    Jul, 2016. Studija objavljena u časopisu Chemico-Biological Interactions je otkrila da Terpineol smanjuje upalu I bol. Iako je studija sprovedena na miševima, naučnici misle da će potencijalna primena Terpineola biti lečenje fibromijalgije kod ljudi. Napisali su istraživači.